tiistai 30. lokakuuta 2012

Siililapaset -ohje


Siililapaset ovat nyt kuulkaa kuuminta muotia lasten keskuudessa. Olen kyllä nähnyt niitä aikuisissakin käsissä. Sain viimein ostettua langat siileihin kädentaitomessuilta, esikoinen oli jo jonkin aikaa niitä halunnut. Katselin Novitan ohjetta, mutta sauman ompeleminen ei innostanut. Lisäksi mielestäni siilistä tulee harvapiikkinen, jos neuloo karvalankaa tavallisen langan seassa, ja jos taas neuloo lapasen selät pelkästä karvalangasta, siitä tuulee läpi. Siksi tein näin:
Ensin neuloin tavalliset lapaset. Lankana tässä SandnesGarn Smart ja Funny, puikot 3,5mm.

Ohjeella saat lapaset 3/8-vuotiaan kätösiin. Luo 36/40 silmukkaa Smart-langalla, neulo 1 o 1 n joustinneuletta sukkapuikoilla pyörönä 6/7 cm. Sitten neulo sileää oikeaa  2/3 cm.

Peukalon paikka: neulo kierroksen alussa 1 silmukka oikein ja neulo eriväriselle langanpätkällä 5/6 silmukkaa. Siirrä silmukat takaisin puikolle ja jatka sileää 6,5/7,5 cm.

Kärkikavennukset: neulo 1. ja 3. puikon alussa 2 silmukkaa oikein yhteen ja 2. ja 4. puikon lopussa tee ylivetokavennus (=nosta silmukka neulomatta, neulo toinen silmukka, vedä neulomaton silmukka neulotun yli.) Tee nämä kavennukset joka toinen kierros, kunnes joka puikolla on enää 5 silmukkaa. Tee nyt kavennukset joka kierros. Kun silmukoita on 3 puikolla, vaihda lanka tumman ruskeaan tai mustaan, tee taas kavennuskierros ja päättele viimeiset 8 silmukkaa vetämällä lanka niiden lävitse. Näin sait siilille nenän.

Peukalo: poimi 12/14 silmukkaa apulangan ympäriltä ja poista apulanka. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo 3/4 cm. Kavenna joka puikon lopussa 2 oikein yhteen, kunnes jäljellä on yhteensä n. 3-4 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi.
Sitten poimi lapasen selästä, n. 1,5 cm resorin yläpuolelta, 18/20 silmukkaa.

Ala neuloa näitä silmukoita oikein karvalangalla (Funny.) Kun pääset puikon loppuun, käänny ja jatka neulomalla oikeaa. Neulot siis ainaoikeaa.

Kun jäljellä on enää silmukka tai pari, poimi lapasen sivusta lanka vasemman puikon viimeiseksi silmukaksi. Kuvassa vasemmalla puikolla on siis kaksi silmukkaa pörrölankaa ja yksi tavallinen, poimittu silmukka. Neulo viimeinen pörrölankasilmukka ja poimittu silmukka oikein yhteen. Käänny, neulo taas kunnes jäljellä on pari silmukkaa, poimi tästä toisesta reunasta uusi silmukka ja neulo se yhteen viimeisen pörrösilmukan kanssa. Jatka samaan malliin.

Kun turkki yltää kärkikavennusten alkuun, päättele silmukat. Viimeistele ompelemalla piikkiturkin yläreuna lapaseen kiinni. Tee vielä siilille silmät muutamalla pistolla tummanruskeaa tai mustaa lankaa ja päättele langat. Neulo toinen lapanen ensimmäisen peilikuvaksi.
Siilit valmiina!

27 kommenttia:

 1. Iiiihanat lapaset, tahtoo kans! :)

  VastaaPoista
 2. Tää oli aika hyvä ! kiitos ! :)

  VastaaPoista
 3. Tämä on ihan huippu hyvä idea. Noin saa oikein tuuhean ja upean loppu tuloksen !
  Hienoa SINÄ :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä on olleet jo kovalla käytöllä.

   Poista
 4. Kiitos upeasta ohjeesta, ehkä toteutan minäkin jossain vaiheessa! Lapaset näyttävät tosi lämpimitä ja kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita sitten blogiin jos teet tällaiset, näkisin mielelläni :)

   Poista
 5. Ihan mahtavat! Tulepas kurkistamaan blogiini, sieltä löytyy ylläri :)

  VastaaPoista
 6. tää on hyvä idis, meillä on jonkun tekemät siilit missä on erikseen suorakaiteena neulottu piikit ja ommeltu se sitten päälle kiinni, mutta sun tavalla varmasti itsekin tekisin! en oo tehnyt ainoitakaan siilejä vielä, pitänee ottaa vahinko takaisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on ihan kiva tehdä, vähän erilaiset lapaset. Tosi suosittuja nykyään ainakin lasten keskuudessa.

   Poista
 7. onnistuuko peukalokiilallisiin lapasiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut, mutta eiköhän nuo samalla lailla onnistu.

   Poista
 8. Wou, miten mahtava idea! Tällaiset pitää talveksi tehdä! -Juuli-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäis itsekin tehdä itselle aikuisten koossa :) Ja lapsille isompia.

   Poista
 9. Kiitos hyvästä ohjeesta! Yhdet olen jo tehnyt ohjeesi mukaan 2-vuotiaalle ja tilauksessa on mm. 60-vuotislahjaksi työkaverille. Anja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa tosi kiva kuulla, että ohje on ollut käytössä!!!

   Poista
 10. Hienoa, että on tämänlainenkin ohje. Itse olen aina tehnyt näitä levynä ja sitte ommellut sivusauman kiinni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen laiska ompelemaan ja siksi teen tällä tavalla :D

   Poista
 11. Tein juuri ohjeesi mukaiset siilit ja helppoa oli. Ovat ensimmäiset ja kovasti etsin mallia joka olisi "helpompi" kuin tuo perinteinen.

  VastaaPoista
 12. No NYT lähtee puikoille SAMAn TIEN!
  Kiitos ohjeesta =)

  VastaaPoista
 13. Siis aivan käsittämättömän kauniit lapaset, koska asumme Siilinjärvellä ne ilahduttivat eritoten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kaikille Siilinjärveläisille on omistettu tämä ohje :D

   Poista
 14. Voi että, miten ihanan ja helppon ohjeen löysin ihan sattumalta. Tein hassun hauskalle miniälleni synttärilahjaksi ja huomenna annan lahjan. Minulla oli kotona hapsulankaa paljeteilla, joten niistä tuli vähän bling bling... saapi katsoa mitä miniä tuumaa :) Näitä teen ehdottomasti lisää!! Kiitos sinulle <3 t. Tiina

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.