sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Vauvan huopatossut - ohje

Tein aiemmin huopatossut omalle naperolle vaunu-unia varten, nyt virkkasin toiset ja kirjoitin teillekin ohjeen. Olisi kiva nähdä kuva, jos päätät tehdä tällaiset tossut. Ohjeen tossuja saa tehdä omaan käyttöön ja lahjaksi, mutta ei myyntiin.

Tossut virkataan 2-säikeisestä hahtuvalangasta n. 4,5 mm koukulla ja huovutetaan pesukoneessa. Nämä sopivat n. 1-2-vuotiaalle villasukkien kera, mutta lopputuloksesta voi tulla pienempi tai isompi pesukoneesta ja pesuohjelmasta riippuen. Itse pesin tossut parin pyyhkeen kera 40 asteessa, linkousta 600 kierrosta minuutissa.

Pohja: 
Alku: Tossujen virkkaaminen aloitetaan pohjasta keskeltä. Piirtelin hienon kuvankin. Virkkaa ensin 12 ketjusilmukkaa

1. kierros: virkkaa 3 ketjusilmukkaa lisää (=1 pylväs.) Tee pylväs 4. silmukkaan koukulta laskien ja tee sitten pylväitä joka silmukkaan ketjun päähän asti. Tee viimeiseen silmukkaan yhteensä 5 pylvästä ja jatka matkaa toiselle puolelle ketjua (älä käänny!) Tee taas pylväitä joka silmukkaan, viimeiseen silmukkaan 4 pylvästä. Yhdistä piilosilmukalla kolmella ketjusilmukalla tehtyyn pylvääseen.

2. ja 3. krs: virkkaa 3 ketjusilmukkaa (=1 pylväs) ja virkkaa pylväitä jokaiseen aiemman kierroksen pylvääseen. Tee lisäykset molemmissa päissä piirroksen mukaan. Yhdistä lopuksi piilosilmukalla kolmella ketjusilmukalla tehtyyn pylvääseen.

Reunat:
Virkkaa 3 kierrosta kiinteitä silmukoita. Älä yhdistä kierroksia enää piilosilmukoilla, vaan virkkaile menemään spiraalina. Kierros vaihtuu aina suunnilleen tuossa kohti, missä koukko on yllä olevassa kuvassa. Älä virkkaa viimeistä kierrosta loppuun, vaan keskeytä keskelle varpaiden kärkeen, eli tuohon kohtaan, missä koukku on alla olevassa kuvassa.
"Päällinen":
Laske kärkisilmukasta lähtien ja virkkaa 10 kiinteää silmukkaa. Virkkaa yksi ketjusilmukka, käänny ja virkkaa kiinteitä silmukoita. Keskellä kärjessä hyppää yhden silmukan yli. Virkkaa 10 kiinteää silmukkaa, yksi ketjusilmukka ja käänny taas.
* Virkkaa kiinteitä silmukoita, keskellä kärjessä hyppää yhden silmukan yli ja virkkaa kiinteitä silmukoita, kunnes tulet taas paikkaan, jossa edellisellä kierroksella käännyit, tee yksi ketjusilmukka ja käänny. Toista * alkaen vielä kaksi kertaa.
Taita päällisen reunat vastakkain ja yhdistä kuvan mukaisesti piilosilmukoilla. Katkaise lanka ja päättele. Nyt pitäisi olla mukava, vähän kippurakärkinen tossu kädessä. 
Sitten virkkaa kiinteitä silmukoita spiraalina jalan suun ympärille n. 15 kierrosta. Yhden kierroksen jälkeen voit kaventaa yhden silmukan yllä olevan kuvan kohdassa ja vastaavassa kohdassa toisella puolella kärkeä. Lopuksi katkaise lanka ja päätä.

Virkkaa toinen tossu samalla tavalla. Harsi tossujen sisään muovipussi muutamalla pistolla ompelulankaa, etteivät tossut huovu pesukoneessa umpeen. Nakkaa koneeseen, muotoile kosteana sopivan muotoisiksi. Anna kuivua hyvin ja eipä sitten muuta kuin tossut jalkaan ja vauva ulos nukkumaan!

Jos ohjeessa on epäselvyyksiä, laita kommentti, niin koetan täsmentää.

9 kommenttia:

 1. Onpa suloiset ja kauniit! Itse olen kutomisessa ja virkkauksessa niin tumpelo etten osaa kuin patalappua tehdä joten näitä ei minulla nähdä:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nää on kyllä niin helpot tehdä, että patalapputaidoillakin onnistuu!

   Poista
 2. Kiitos ihanasta ohjeesta. Heti oli pakko kokeilla itsekin, ja toinen tossu jo valmiina :)
  Hyvää joulua Paula!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että joku kokeilee tossuohjetta :) Hyvää joulua!

   Poista
 3. Kiitos ohjeesta! Täällä minun versioni http://ruttu-nuttu.blogspot.fi/2014/02/huopikkaat-huopikkaat.html

  VastaaPoista
 4. Harmi kun osaa virkata. Tossusi ovat ihania. Itse olen tehnyt tossuja Novin ohjeella ja kutonut niihin makkaravarret http://huopapeikko.blogspot.fi/2016/04/vanhoja-huovutuskuvia.html?m=1

  VastaaPoista
 5. Harmi kun osaa virkata. Tossusi ovat ihania. Itse olen tehnyt tossuja Novin ohjeella ja kutonut niihin makkaravarret http://huopapeikko.blogspot.fi/2016/04/vanhoja-huovutuskuvia.html?m=1

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.