perjantai 11. tammikuuta 2013

Digiskräppäyksen uusi alku

Kun listasin viime vuoden lempiskräppäyksiäni, päätin tehdä tänä vuonna enemmän digiskräppäystä. Olen keräillyt ilmaista digimateriaalia jo pitkään, ja sitä olikin kertynyt huomaamatta enemmän kuin uskoinkaan. Aloin järjestellä materiaaleja Photoshop Elements Organizer 11 -ohjelmalla, jolla voi näppärästi lisätä tunnisteita mediatiedostoihin ja selata niitä siiten kaikkia yhdellä vilkaisulla. Tämä on kätevää, koska olen tallentanut digiskräppäystarvikkeet kansioittain, niin kuin olen ne ladannutkin. Alkutyö oli kyllä melkoinen, kun piti lajitella yli 2000 tiedostoa papereihin, koristeisiin, templaatteihin jne. Nyt ihana järjestys vallitsee digimateriaaleissa. Työtä vielä riittäisi, olen nimittäin ajatellut järjestää tarvikkeet vielä värin mukaan. Siten olisi näppärämpää etsiä esimerkiksi sopivan väristä digipaperia 800 tiedoston joukosta.
Tiedostoja selatessa ei paljon tarvinnut inspiraatiota odotella, niin paljon löytyi ihania tarvikkeita. Digiskräppäyksessä riittää puuhaa paitsi materiaalien järjestämisessä, myös bloggaamisessa. Useimmissa tiedostopaketeissa on nimittäin mukana tekijänoikeustiedostot, jotka pitää aina tavata läpi. Useimmiten halutaan, että jos julkaisee töitä, joissa on käyttänyt jotain tiettyjä materiaaleja, pitää mainita suunnittelija, pakin nimi ja linkittää nettisivut, josta ne voi ladata. Tykkään käyttää useampia pakkeja sekaisin, joten linkitettävää riittää. Sitten pitäisi vielä muistaa, mitä kaikkea käyttikään johonkin tiettyyn leiskaan. Vähemmästäkin menee pakki sekaisin.
Nämä kaksi sivua on tehty valmiisiin pohjiin eli templaatteihin. Tämä on toiseksi helpointa digitaalista skräppäystä ikinä. Kaikista helpointa on tehdä Quick Pageja - pikasivut ovat kuvia vaille valmiit papereita ja koristeita myöten. Lisää vain kuvat, sanoisi kauppias. Quick Pageja tein myös muutaman, mutta en näe nyt järkevänä laittaa niitä tänne blogiin. Omaa niissä on tosiaan vain kuvat, ja nekin yleensä sumennan.

Digiskräppäystavoitteeni on tehdä parikymmentä leiskaa keskimmäisestä tyttärestäni, niin että voisin sitten teettää niistä kirjan jossain. Olen teettänyt "tavallisia" kuvakirjoja Smartphotolla, suurin piirtein koossa 20 x 20 cm ja se tuntuisi sopivalta koolta myös tähän hommaan.

Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä muut digiskräppäyksen harrastajat tekevät leiskoillaan? Jäävätkö ne kovalevyn uumeniin vai teetättekö niistä printtejä tai kirjoja? Myös jos sinulla on jotain huippuvinkkejä digitaalisten materiaalejen järjestelyn suhteen, jätä ihmeessä kommentti!

Materiaalit:

Olipa kerran -sivu:
Templaatti: Tiffany Tillman
Taustapaperi: Daydream Believer -pakki
Overlay: Celeste Knight, Watercolor overlays
Aakkoset: Erica Coombs, Floraux alpha
kaikki ladattu täältä: Design House Digital

Muovipussipöksyt -sivu:
Templaatti: Tiffany Tillman
Paperit: Daydream Believer -pakki
Overlay: Celeste Knight, Watercolor overlays
Koristeet: Daydream Believer -pakki
kaikki ladattu täältä: Design House Digital

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.